Θέλετε να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο Νεάπολης και το Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου Βοιών; Δείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες

09/01/2019

Τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης στη Νεάπολη γνωστοποίησε η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας & Περιβάλλοντος Δήμου Μονεμβασιάς.

Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον σύγχρονο εκθεσιακό χώρο καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Με κείμενα, εικόνες και εκθεσιακά αντικείμενα, το Μουσείο Ναυτικής Τέχνης και Παράδοσης επιχειρεί μια πολύπλευρη παρουσίαση του θέματός του πάνω στους τρεις βασικούς άξονες.

• Γνωριμία με τα Βάτικα
• Προσεγγίζοντας τον Καβομαλιά
• Τα Βάτικα βάζουν πλώρη

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2734023040

Επίσης, η Κ.Ε.Π.ΠΕ.Δ.Μ. ανακοίνωσε πως για το έτος 2019, στο Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου Βοιών, θα υπάρχει συνοδός Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 15:00, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2734360115
Είσοδος ελεύθερη

Ναυτικό Μουσείο Νεάπολης
Με περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα σημερινής ακτογραμμής, η Ελλάδα ανέπτυξε και διατήρησε επί αιώνες μια προνομιακή σχέση με το υγρό στοιχείο, που έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά την ιστορική της διαδρομή. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, τα Βάτικα Λακωνίας, η ναυτική παράδοση ευτύχησε επιπλέον να γεννηθεί στη σκιά ενός πραγματικού θρύλου, του Καβομαλιά.

Ένας άρτιος και σύγχρονος εκθεσιακός χώρος αναλαμβάνει στις μέρες μας έναν πολύ σημαντικό ρόλο: να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους διαμόρφωσαν τη μοίρα αυτού του τόπου παλεύοντας με τα κύματα. Ή, αλλιώς, να διηγηθεί μία ακόμα ναυτική ιστορία, μια ιστορία με πολλούς πρωταγωνιστές.

Απλά και παραστατικά, όπως μόνο οι άνθρωποι της θάλασσας ξέρουν...
Με κείμενα, εικόνες και εκθεσιακά αντικείμενα, το Μουσείο Ναυτικής Τέχνης και Παράδοσης επιχειρεί μια πολύπλευρη παρουσίαση του θέματός του πάνω στους εξής βασικούς άξονες:

Γνωριμία με τα Βάτικα: Μια περιήγηση στα κύρια αξιοθέατα της περιοχής σε συνδυασμό με μια σύντομη ιστορική αναδρομή κάνουν τις πρώτες «συστάσεις» ανάμεσα στον τόπο και στον επισκέπτη.

Προσεγγίζοντας τον Καβομαλιά: Ο θρύλος της περιοχής υμνήθηκε με δέος στη λογοτεχνία, τραγουδήθηκε από τη λαϊκή μούσα και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στις ναυτικές διηγήσεις.

Τα Βάτικα βάζουν πλώρη: Η αποφασιστική στροφή των Βατικιωτών στη θάλασσα θεμελίωσε στενές σχέσεις με άλλους ναυτότοπους, εξασφάλισε υλικό πλούτο, επηρέασε την κοινωνική δομή και διαμόρφωσε συνειδήσεις και χαρακτήρες. Μονόδρομος κάποτε επαγγελματικής αποκατάστασης, πολύτιμη σήμερα κληρονομιά…

Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου
Το Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου με το απολιθωμένο Φοινικόδασος της παράλιας ζώνης του συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου και αξιώνει σήμερα με ισχυρά ερείσματα μια θέση στο Δίκτυο των Γεωπάρκων της Ευρώπης. Στις παράκτιες τοποθεσίες Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα, οι απολιθωμένοι μάρτυρες ενός μακρινού παρελθόντος κρατούν φυλαγμένα τα μυστικά και τους κωδικές της εποχής τους.

Σύμφωνα με μελέτη του Καθηγητή, Ευαγγέλου Βελιτζέλου, στις απολιθωματοφόρες θέσεις του Αγίου Νικολάου τα ευρήματα είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο και ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας, καθότι αποτελέσματα μιας πρωτότυπης ασβεστολιθικής απολίθωσης. Το ερευνητικό πρόγραμμα και οι εργασίες αποκατάστασης αποκάλυψαν, πράγματι, στην περιοχή που εστιάζουμε φοίνικες, καρπούς και ρίζες φοινίκων αλλά και πανίδα ρηχών νερών όπως μαλάκια, οστρακώδη, εχίνους κλπ. Αλληλεπίδραση πολλών γεωλογικών φαινομένων μέσα στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών οδήγησε στη δημιουργία αυτού του έργου της Φύσης το οποίο με τη μορφή Γεωπάρκου αποκαλύφθηκε και διαμορφώθηκε με σειρά εργασιών (καθαρισμός - αφαλάτωση - στερέωση - συγκόλληση/σύνδεση τεμαχίων - υδροφοβίωση). Η διάσωσή του από τις πάσης φύσεως φθορές και ιδιαίτερα από τον ανθρώπινο παράγοντα παραμένει μέγα στοίχημα…

Το απολιθωμένο δάσος βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μετά το χωριό Άγιος Νικόλαος και εκτείνεται στις παράκτιες τοποθεσίες Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός βατού χωματόδρομου μήκους 2 χιλιομέτρων.

Υπάρχει χώρος στάθμευσης στην είσοδο του πάρκου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας και Περιβάλλοντος Δήμου Μονεμβασίας

Ετικέτες :