Τι απέγινε ο ιστορικός «Γερανός» που βρισκόταν στο λιμάνι του Γυθείου;

17/01/2019

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Δήμου Ανατολικής Μάνης κ. Απόστολο Χριστοδουλάκο απέστειλε ο πρώην Δήμαρχος Γυθείου κ. Συμεών Χατζηχαραλάμπους ζητώντας του πληροφόρηση για την τύχη του Γερανού που βρισκόταν στο Λιμάνι του Γυθείου.

Ειδικότερα, η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Ως άνθρωπος που συνηθίζει να περπατάει στην πόλη του, έχω διαπιστώσει ότι εδώ και πολλούς μήνες δεν υπάρχει στην αρχή της προβλήτας του λιμανιού, στο Μώλο, το γραφικό ιστορικό στολίδι του, ο «Γερανός»!

Αναζήτησα να πληροφορηθώ για το που βρίσκεται το μηχάνημα αυτό αλλά δεν δέχθηκα από πουθενά σαφή και πειστική απάντηση για την «εξαφάνισή» του, γι’ αυτό και επικοινωνώ μαζί σας για να σας ζητήσω να με πληροφορήσετε για την τύχη του «αγνοουμένου» από το Μώλο «Γερανού».

Ως γνωστό, το μηχάνημα αυτό που βρισκόταν, κοντά ενάμιση αιώνα, στο Λιμάνι του Γυθείου, εξυπηρέτησε πολλές γενιές Γυθειατών που ασχολιόντουσαν με τη θάλασσα και το λιμάνι (αλιείς, μαουνιέρηδες, βαρκάρηδες, αλιεργάτες, εργάτες του σωματείου φορτοεκφορτωτών θαλάσσης κ.ά.).

Ένα τέτοιο ιστορικό και γραφικό μηχάνημα που αγοράστηκε πριν από το 1900 από το Λιμενικό Ταμείο Γυθείου για τις ανάγκες του Λιμανιού παροπλισθέν εδώ και πολλά χρόνια παρέμενε εκεί στη θέση του και, συντηρούμενο επιμελώς από το Λιμενικό Ταμείο Γυθείου και στη συνέχεια από το Λιμενικό Ταμείο Λακωνίας, έστεκε εκεί στην είσοδο της προβλήτας του λιμανιού στολίδι και φύλακάς του και είχε καταστεί λαογραφικό έκθεμα και τουριστική ατραξιόν της πόλης, όπου φωτογραφίζονταν μαζί του κάτοικοι και επισκέπτες του Γυθείου.

Αυτό το μεγαλοπρεπές, επιβλητικό, γραφικό μηχάνημα, το «Βίντσι» όπως το έλεγαν, κατασκευασμένο από συμπαγές κράμα εξαιρετικής ποιότητας σιδήρου, με την ξύλινη αντένα στην άκρη της οποίας κρεμόταν ο γάντζος και τα άλλα διακριτά και χαρακτηριστικά μέρη του, που είχε πλέον στοιχεία και χαρακτήρα «λαογραφικού αντικειμένου», όπως φαίνεται στη φωτογραφία που σας επισυνάπτω, δεν στολίζει πλέον το Μόλο!

Κύριε Πρόεδρε,
Θα ήθελα να με πληροφορήσετε για την τύχη του Γερανού που ήταν στο Λιμάνι του Γυθείου;

Αν πάλι το έχετε προσωρινά αποσύρει για συντήρηση και αναγκαίες επισκευές τότε δεν μου μένει παρά να σας συγχαρώ για την ενέργειά σας θα περιμένω τόσον εγώ όσο και όλοι οι Γυθειάτες να δούμε το «Βίντσι» σύντομα στη φυσική του θέση στο λιμάνι.

Φιλικά
Συμεών Χατζηχαραλάμπους

Ο γραφικός και ιστορικός «Γερανός», ξεχωριστό στολίδι, λαογραφικό αντικείμενο και τουριστική ατραξιόν στο Λιμάνι του Γυθείου (όταν το κοσμούσε!).