Οι προγραμματισμένες δράσεις του «Διαύλου» για τον Μάιο

26/04/2019

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, ενημερώνει για τις επιστημονικές δράσεις που μέχρι στιγμής είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν τον Μάιο.

Παρεμβάσεις στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:
1. Στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», μέσω των στελεχών του τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα - Ψυχολόγο, Γκουντούνα Ασπασία & Καργάκου Κατερίνα - Κοινωνικούς Λειτουργούς, θα πραγματοποιήσει 3 δίωρες παρεμβάσεις στις Α΄, Β΄, &  Γ΄ τάξεις  του Γυμνασίου Παπαδιανίκων, στη θεματική των «Εξαρτήσεων».

Συγκεκριμένα:
• Δευτέρα 06 Μαΐου 2019: (2 ώρες σε κάθε τάξη, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Να είναι κανείς μέλος της ομάδας ή να μην είναι;»
• Πέμπτη 09 Μαΐου 2019: (2 ώρες σε κάθε τάξη, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Επιλογές -Οινοπνευματώδη, κίνδυνος & προστασία» & «Είναι σωστές οι αντιλήψεις, οι εντυπώσεις, οι πληροφορίες που έχεις;»
• Παρασκευή 10 Μαΐου 2019: (2 ώρες σε κάθε τάξη, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Μάθε για το Κάπνισμα»

2. Στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», μέσω των στελεχών του τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα - Ψυχολόγο, Γκουντούνα Ασπασία & Καργάκου Κατερίνα - Κοινωνικούς Λειτουργούς, θα πραγματοποιήσει 2 δίωρες παρεμβάσεις στα δύο τμήματα  Β1΄& Β2΄ καθώς & στο Α3΄τμήμα του Γυμνασίου Σκάλας, στη θεματική των Εξαρτήσεων - βασισμένες στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης Δ/βάθμιας εκπαίδευσης «Ξέρω τι Ζητάω».

Συγκεκριμένα:
• Τρίτη 14 Μαΐου 2019: (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Οινοπνευματώδη, κίνδυνος & προστασία» & «Είναι σωστές οι αντιλήψεις, οι εντυπώσεις, οι πληροφορίες που έχεις;»
• Πέμπτη 16  Μαΐου 2019: (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Μάθε για το Κάπνισμα»

Παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:
1. Την Πέμπτη 23 Μαΐου στις 10:00 το πρωί, οι κες Γκουντούνα Ασπασία, Παπαδοπούλου Ιωάννα & Καργάκου Κατερίνα, θα πραγματοποιήσουν σε συνεργασία με την  Δ/ντρια του Δημοτικού σχολείου Ελαφονήσου κ. Χαραμή Αλεξάνδρα, 3 παράλληλες δίωρες παρεμβάσεις σε όλες τις τάξεις του σχολείου στη θεματική: «Ενίσχυση της Αυτοεκτίμησης - Αυτοπεποίθησης».
2. Σε συνεργασία με την Δ/ντρια του Νηπιαγωγείου Ελαφονήσου κ. Σιδηροπούλου Ζωή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24/05/19 και ώρα 10:00 το πρωί, παρέμβαση στα νήπια στη θεματική: «Ενίσχυση της Αυτοεκτίμησης - Αυτοεποίθησης» από την κ. Γκουντούνα Ασπασία .
3. Τέλος, την Τρίτη 28/05/19 και ώρα 10:00 το πρωί, η κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στα νήπια του Νηπιαγωγείου Κοκκινόραχης - Αφυσσού στη θεματική: «Αναγνώριση και Διαχείριση συναισθημάτων».

Παρεμβάσεις σε γονείς:
1. Κατόπιν συνεργασίας με τον Δ/ντή του Δημοτικού σχολείου Κάμπου Βοιών κ. Μπόκο Μιχαήλ, θα πραγματοποιηθεί  την Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 και ώρα 6:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού σχολείου Κάμπου, ενημερωτική ομιλία προς του γονείς των παιδιών με θέμα: «Επικοινωνία μεταξύ Σχολείου - Οικογένειας», με ομιλήτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα.
2. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Ελαφονήσου, διοργανώνουμε  μια ομιλία ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης προς τους γονείς σε θεματική που θα προταθεί από τους ίδιους τους γονείς και  θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Σκηνής του Δημοτικού σχολείου Ελαφονήσου, την Πέμπτη 23 Μαΐου και  ώρα: 6:00 το απόγευμα, με εισηγήτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα.
3. Επίσης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου & 2ου Νηπιαγωγείου Μολάων και την πρόεδρό του κ. Κομνηνού Σταματίνα, η κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα, θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα 27 Μαΐου και ώρα 6:00 το απόγευμα, στο χώρο του νηπιαγωγείου ομιλία στους γονείς των νηπίων, στη θεματική: «Ομαλή Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό».
4. Με την ίδια θεματική, η κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα θα υποδεχθεί τους γονείς των νηπίων του 7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης την Τετάρτη 29 Μαΐου στις 6:00 το απόγευμα σε συνεργασία με την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου.
5. Τέλος, η κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα, την Παρασκευή 31 Μαΐου και ώρα 6:00 το απόγευμα, θα βρίσκεται στο Νηπιαγωγείο της Αγγελώνας, όπου σε συνεργασία με την Δ/ντρια του Νηπιαγωγείου κ. Κληρονόμου Φωτεινή, θα μιλήσει στους γονείς για τα «Παιχνίδια Επικοινωνίας Γονέων - Παιδιών»

Βιωματικές Ομάδες Γονέων:
Η βιωματική ομάδα θετών γονέων, η οποία υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2017 με Ιανουάριο 2018, συνεχίζει τις εργασίες της, με ένα ακόμη follow up τεσσάρων συναντήσεων. Η ομάδα θα συναντηθεί τον Απρίλιο στο Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ», τις ακόλουθες Τετάρτες 08 & 22 Μαΐου 2019 και ώρες: 5:00 - 8:00 το απόγευμα.

Συντονίστριες της ομάδας, θα είναι και πάλι, οι κες Παπαδοπούλου Ιωάννα- Ψυχολόγος και Γκουντούνα Ασπασία - Κοινωνική Λειτουργός.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται:
• Η Ομάδα Γονέων της Νεαπόλεως που υλοποιεί η κ. Καργάκου Κατερίνα και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου
• Η Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης που υλοποιεί η κ. Γκουντούνα Ασπασία στο Κατηχητικό Ενηλίκων της Ενορίας Αγ. Δημητρίου Τσεραμιού, σε συνεργασία με τον ιερέα & κατηχητή π. Λάτση Παναγιώτη.


Κ.Π. «Δίαυλος»