Εργαστήριο στη Σπάρτη για την Παιδεία στα ΜΜΕ

06/02/2020

«Παιδεία στα ΜΜΕ» είναι ο τίτλος του Εργαστηρίου, το οποίο πρόκειται να λάβει χώρα στο Sparti TechLab της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης (Λυκούργου 135), στις 14 Φεβρουαρίου 2020, με ώρα έναρξης 4 το απόγευμα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το Εργαστήρι, στο οποίο εισηγήτρια θα είναι η δημοσιογράφος Σίσσυ Αλωνιστιώτου, αποτελεί συνεργασία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, του Journalists About Journalism (www.jaj.gr) με την υποστήριξη της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Βασικός στόχος του Εργαστηρίου, είναι «να εισάγει βιβλιοθηκονόμους, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, αλλά και όλους όσους ενδιαφέρονται, στις βασικές έννοιες της ειδησεογραφικής παιδείας και πληροφορίας των μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, με στόχο την κριτική πρόσληψη του περιεχομένου που διακινείται από όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας και ταυτόχρονα τη δυναμική αντιμετώπιση του φαινομένου της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, θα εξεταστούν ζητήματα όπως η αξία και η διασταύρωση των πηγών, οι τρόποι ανάπτυξης της κριτικής σκέψης και σχετικές μέθοδοι, χρήσιμα για την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, για την αναγνώριση της διαφοράς μεταξύ είδησης, γνώμης και προπαγάνδας, τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων, τη διαφορά μεταξύ δημοσιογράφων και άλλων πηγών που διαδίδουν πληροφορίες, τη σημασία της επαλήθευσης κ.ά, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από παραδείγματα και συζήτηση, θα αναδειχθεί η σημασία της ευθύνης που έχουν οι «ψηφιακοί» πολίτες ως παραγωγοί διαδικτυακού περιεχομένου, στην προάσπιση των δημοκρατικών αξιών αλλά και της σωστής ενημέρωσης.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό για ενηλίκους άνω των 18 ετών, ενώ παράλληλα Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Για την προεγγραφή, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν το Εργαστήριο, μπορούν να εγγραφούν στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://bit.ly/mediasparti

Η επικοινωνία μπορεί να γίνει μέσω email: spartitechlab@gmail.com, ή τηλεφωνικά στον αριθμό: 2731026853 (Σαγιάννης Δημήτριος) όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες τις Βιβλιοθήκης.