Οι πυροσβέστες της Λακωνίας ζητούν το αυτονόητο…

27/02/2020

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος νομού Λακωνίας στην οποία τονίζει πως «οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού μας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μένουν εκτός από την παραλαβή Πυροσβεστικών Οχημάτων».

«Γιατί πάλι η Λακωνία είναι έξω από την μοιρασιά καινούργιων Πυροσβεστικών Οχημάτων; Ποιος ευθύνεται για αυτό;», ρωτά μεταξύ άλλων η Ε.Υ.Π.Σ. Λακωνίας και υπογραμμίζει πως «η Πελοπόννησος είναι η Περιφέρεια με τα περισσότερα συμβάντα πυρκαγιάς, την μεγαλύτερη αναλογικά καμένη έκταση και με δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο. Είναι η μόνη περιφέρεια που ακόμα δεν έχει παραλάβει ούτε ένα αυτοκίνητο από τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ όταν η υπόλοιπη Ελλάδα έχει διεκδικήσει και έχει υλοποιήσει τα συγκεκριμένα προγράμματα».

«Ζητάμε το αυτονόητο,
Να μας επιτρέψετε να σεβαστούμε τον όρκο μας.
Να μας επιτρέψετε να υπερασπιστούμε την ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας.
Να υπερασπιστούμε το φυσικό και δασικό μας πλούτο.
Με κατάλληλα υλικά και μέσα.
Με αυτοκίνητα που παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια και ικανότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ε.Υ.Π.Σ. Λακωνίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Άλλη μια αρνητική πρωτιά για την Λακωνία.

Εκτός μένουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού μας, από την παραλαβή Πυροσβεστικών Οχημάτων σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.


Η απορία είναι προφανής: Ποιος σχεδιάζει και με τι κριτήρια; Η Λακωνία που κάθε χρόνο πρωταγωνιστεί πληγείσα από τις πυρκαγιές, που έχει πληρώσει ακριβά όχι μόνο σε καμένες δασικές εκτάσεις και περιουσίες αλλά και με την ίδια την ανθρώπινη ζωή, είναι πάλι εκτός της ενίσχυσης με πυροσβεστικά μέσα και οχήματα.

Γιατί πάλι η Λακωνία είναι έξω από την μοιρασιά καινούργιων Πυροσβεστικών Οχημάτων;

Ποιος ευθύνεται για αυτό;

Παρατηρείται το φαινόμενο, πολιτικές περιφέρειες στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως Δυτική Ελλάδα, Μακεδονία, Αττική και άλλες, να παραλαμβάνουν Πυροσβεστικά Οχήματα μέσω ΈΣΠΑ για δεύτερη φορά στα τελευταία δέκα χρόνια και να στέλνουν τα παλαιά- μεταχειρισμένα στον «φτωχό συγγενή» την Πελοπόννησο.

Πόσα χρόνια τελικά είμαστε πίσω;

Που ήσασταν κύριοι της πολιτικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, όταν οι άλλες περιφέρειες συνέτασσαν μελέτες και διεκδικούσαν πυροσβεστικά οχήματα και υλικά πυρόσβεσης;

Η Πελοπόννησος είναι η Περιφέρεια με τα περισσότερα συμβάντα πυρκαγιάς, την μεγαλύτερη αναλογικά καμένη έκταση και με δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο. Είναι η μόνη περιφέρεια που ακόμα δεν έχει παραλάβει ούτε ένα αυτοκίνητο από τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ όταν η υπόλοιπη Ελλάδα έχει διεκδικήσει και έχει υλοποιήσει τα συγκεκριμένα προγράμματα. Θέλουμε και ζητάμε από το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο να μας ενισχύσει με όσο το δυνατό περισσότερα Πυροσβεστικά οχήματα ώστε να καλύψου με το χαμένο έδαφος.

Ζητάμε το αυτονόητο,
Να μας επιτρέψετε να σεβαστούμε τον όρκο μας.
Να μας επιτρέψετε να υπερασπιστούμε την ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας.
Να υπερασπιστούμε το φυσικό και δασικό μας πλούτο.
Με κατάλληλα υλικά και μέσα.
Με αυτοκίνητα που παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια και ικανότητα.
Χωρίς κίνδυνο της ζωής μας.
Χωρίς αλλεπάλληλες ζημιές στα οχήματα λόγω παλαιότητας
Χωρίς παράλογο κόστος για την πολιτεία για τη συντήρηση σε φθορές πυροσβεστικών οχημάτων 30 και 40 ετών.

Για την Ε.Υ.Π.Σ. Λακωνίας

Ο Πρόεδρος
Δαμηλάκος Τζανέτος

Ο Γενικός Γραμματέας
Μέμιτσας Νικόλαος