Λακωνία προς… ζυγοστάθμιση - Εν αναμονή διόρθωσης «στραβών» και «αστείων»

03/03/2020

Με αφορμή το τροχαίο ατύχημα που έγινε λίγο έξω από το Αφυσσού, την περασμένη εβδομάδα, θα θέλαμε να κάνουμε μια αναφορά σχετικά με το θέμα της ασφάλειας μερικών δρόμων. Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που μιλώντας μαζί τους για τα καθημερινά προβλήματα που τους απασχολούν, μας αναφέρουν μεταξύ άλλων και τις εμπειρίες τους από επικίνδυνους κόμβους, ευθείες ή διασταυρώσεις της Σπάρτης, των πέριξ αυτής περιοχών αλλά και της Λακωνίας εν γένει.

Το λέμε φορτικά… και θα ξαναπούμε, πως είναι αποκλειστικά θέμα των αρμοδίων - είτε Δήμος, είτε Περιφέρεια - να αξιολογήσουν ποιος ή ποιοι δρόμοι χρειάζονται παρεμβάσεις. Υπάρχουν αναμφισβήτητα έμπειροι και ικανοί άνθρωποι σε πόστα για να επιληφθούν των ζητημάτων. Αλλά, βλέπετε, όλοι κινούμαστε σε αυτό τον τόπο και γνωρίζουμε στο περίπου πού εντοπίζονται τα προβλήματα, γι΄αυτό ενίοτε εκφράζουμε μια ταπεινή άποψη.

Δεν προσπαθούμε καθόλου να κινδυνολογήσουμε, όμως είναι χαρακτηριστικό πως το ατύχημα έξω απ’ το Αφυσσού, έφθασε μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο. Ειδικότερα, όπως δημοσίευσε η apela.gr, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Πλειώτας, έθιξε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης το θέμα της οδικής ασφάλειας στην είσοδο - έξοδο του χωριού, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η είσοδος είναι «πάρα πολύ επικίνδυνη».

Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο η είσοδος στο Αφυσσού που προκαλεί τη δυσφορία των οδηγών. Είναι και άλλοι δρόμοι τόσο στη Σπάρτη όσο και στη Λακωνία, που χρήζουν άμεσης επισκευής, μικρής ή μεγάλης.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου δημοσίευσε την καταγραφή που έκαναν οι Διευθύνσεις Αστυνομίας στις 5 Περιφερειακές Ενότητες για τουλάχιστον 150 επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου - παλαιού εθνικού και επαρχιακού – τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην Περιφέρεια. Ο κατάλογος αυτός εστάλη στον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και εκείνος αμέσως, με επείγον έγγραφο, κάλεσε σε άμεσες ενέργειες τους Αντιπεριφερειάρχες και τους προϊσταμένους των κατά τόπους Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων.

Οπωσδήποτε έχουν γίνει οι προβλεπόμενες κινήσεις από τις αρμόδιες αρχές και κάποια έργα έχουν ξεκινήσει. Και φυσικά, πρέπει να τονίσουμε, πως τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί… την επόμενη μέρα. Χρειάζεται χρόνος για να πραγματοποιηθεί ένας σωστός σχεδιασμός, ανεξαρτήτως έργου. Ωστόσο, το πρόβλημα της επικινδυνότητας ορισμένων δρόμων και διασταυρώσεων στη Λακωνία χρονίζει.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι θα διορθωθούν σταδιακά τα «στραβά» και τα «αστεία» που χαρακτηρίζουν πολλούς λακωνικούς δρόμους!