«Αλτ» στον κορονοϊό με… σπαρτιατική μέθοδο!

20/03/2020

Γράφει ο Παναγιώτης Αλιμήσης

Εδώ και μέρες η χώρας μας έχει μπει στον «χορό» του κορονοϊού, όπως άλλωστε και όλος ο πλανήτης. Όμως η Ελλάδα είναι ομολογουμένως από τις χώρες που αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιτυχία την Πανδημία, προκαλώντας (ευχάριστη) έκπληξη στο πανελλήνιο και όχι μόνο, αφού όλοι γνωρίζουμε τις διαχρονικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού.

Η συνεργασία διαφόρων φορέων (Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι, Νοσοκομεία, Σύλλογοι, κ.τ.λ.) είναι υποδειγματική ενώ ο απλός κόσμος έχει δείξει πρωτοφανή… σπαρτιατική πειθαρχία, τηρώντας πιστά τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις κάποιων ανεκδιήγητων. Αποτέλεσμα αυτής της άψογης συμπεριφοράς, είναι η βραδύνουσα εξάπλωση του covid-19, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, όπου χθες ο στρατός ανέλαβε το μακάβριο έργο της μεταφοράς πτωμάτων. Οι σκηνές με τα στρατιωτικά κομβόι θύμιζαν στην κυριολεξία έργο… του Σπίλμπεργκ. Ουδείς δε, μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί αν ο κορονοϊός «επισκεφθεί» μαζικά φτωχές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ή αν προσβάλει τις πυκνοκατοικημένες συνοικίες των ινδικών παραγκουπόλεων… Ας ευχηθούμε ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα.

Δεν κινδυνολογούμε, ούτε κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Η “επόμενη μέρα” για ολόκληρη την υφήλιο θα είναι δύσκολη, ιδιαίτερα όμως για την Ελλάδα που ακόμα αισθάνεται τον βρόγχο της πολυετούς οικονομικής ύφεσης. Η ομαλότητα στην πραγματική οικονομία θα επέλθει σταδιακά, εφόσον όλοι βάλουμε πλάτη, κυρίως όμως αν η κυβέρνηση βοηθήσει τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τα ΜΜΕ, των οποίων οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά στις επάλξεις της ενημέρωσης. Μόλις χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα επιπλέον μέτρα για την στήριξη της οικονομίας που θα φτάσουν περίπου τα 10 δις. Για να δούμε…
 
Η Λακωνία
Έπειτα από το πρώτο κρούσμα του ηλικιωμένου απ τη Μάνη, έως τώρα, ο κορονοϊός φαίνεται ότι δεν έχει επιχειρήσει «μαζική εισβολή» στο νομό μας. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Λακωνία βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις ανά την επικράτεια και αυτό οφείλεται πρωτίστως στη σιδηρά πειθαρχεία των κατοίκων της. Επειδή δεν πρέπει μόνο να “γκρινιάζουμε”, οφείλουμε να πούμε πως και οι τοπικές Αρχές του νομού (Περιφέρεια, Δήμοι) έχουν ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον αγώνα για την αναχαίτιση του covid-19! Επιπλέον, λέμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο προσωπικό των νοσοκομείων που με αυταπάρνηση αψηφούν τους κινδύνους για την υγεία τους, προς όφελος του συνόλου!

Ως υπεύθυνοι πολίτες, καλούμαστε να οπλιστούμε με υπομονή και αλληλεγγύη. Άλλωστε, ας σκεφτούμε και τούτο: Μήπως αυτή η κρίση είναι ευκαιρία για περισυλλογή;

Αν συνεχίσουμε με σπαρτιατική πειθαρχεία, όλα θα πάνε καλά! Παραμένουμε σπίτι λοιπόν μέχρι νεωτέρας!

ΥΓ: Προσοχή στον κορονοϊό, αλλά να μη ξεχάσουμε τους ήρωες που φυλάνε Θερμοπύλες στον Έβρο!

*Ο Παναγιώτης Αλιμήσης είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο London Metropolitan της Μεγάλης Βρετανίας.