Τυροβολάς: «Δύσκολοι καιροί»

03/04/2020

Γράφει ο Αλέξανδρος Τυροβολάς
Συνταξιούχος Γεωπόνος ΑΤΕ

Σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνά η χώρα μας, ας δούμε τα θετικά της, εκείνα που μας ενώνουν και μας κάνουν πιο δυνατούς στο ξεπέρασμα των δυσκολιών. Ας δούμε και μερικά λόγια που έχουν πει τόσο ξεχωριστοί Έλληνες όσο και διακεκριμένοι ξένοι για την διαδρομή μας και τη συμβολή μας στον πολιτισμό.

Ο Γ. Σεφέρης έγραψε: «Είμαστε ένας λαός, με παλληκαρήσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων».

Ο Ν. Καζαντζάκης επίσης έγραψε: «Το Ελληνικό Γένος αν σώθηκε ως τα σήμερα, αν επέζησε ύστερα από τόσους εχθρούς-εξωτερικούς και εσωτερικούς, προ πάντων εσωτερικούς, ύστερα από τόσους αιώνες κακομοιριάς, σκλαβιά και πείνα, το χρωστάει όχι τόσο στη λογική-θυμηθείτε τους τρείς εμποράκους που ίδρυσαν την Φιλική Εταιρεία, θυμηθείτε το 21- το χρωστάμε στο θάμα. Στην ακοίμητη σπίθα που καίει μέσα στα σωθικά της Ελλάδας.»

Πολλοί ξένοι, πολιτικοί, φιλόσοφοι και συγγραφείς έχουν εκφραστεί με κολακευτικά λόγια για την Ελλάδα. Ο Γκαίτε είπε πως “ Ότι το μυαλό και η καρδιά είναι για το ανθρώπινο σώμα, είναι η Ελλάδα για την ανθρωπότητα”. O Ντυράν επίσης είπε: «Όσοι αγαπούν την ελευθερία, τη λογική και το κάλλος θα βλέπουν την Ελλάδα ως την λαμπράν πρωία του Δυτικού πολιτισμού ο οποίος, παρ΄όλα του τα ελαττώματα είναι τροφή και ζωή μας.»

Θα κλείσω το άρθρο αυτό με ένα περιστατικό που έγινε στο Ναύπλιο το 1826 μετά την πτώση του Μεσολογγίου και το άκρως δυσμενές κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή αυτή. Ο δάσκαλος Γεώργιος Γεννάδιος παίρνει την πρωτοβουλία και μαζεύει τους Ναυπλιώτες και λέγει: «Η πατρίς καταστρέφεται, ο αγών ματαιώνεται, η ελευθερία εκπνέει, απαιτούνται πόροι και ελείπουσι. Αν θέλομε πατρίδα, βρίσκουμε πόρους. Πέντε λίρες έχω και πουλώ τον εαυτό μου. Ποιος θέλει δάσκαλο για τα παιδιά του για τέσσερα χρόνια;» Όλοι κλαίγανε, στρατιώτες και πολιτικοί για τα λόγια του δασκάλου, ο οποίος ήταν από τα φωτεινά παραδείγματα προσφοράς στις δύσκολες στιγμές της Πατρίδας.

Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε χρειάζεται αισιοδοξία, αυτοπειθαρχία, αλληλεγγύη και συνεχής προσπάθεια για να ξαναγυρίσουμε στο φυσιολογικό περιβάλλον. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και από εμάς τους ίδιους. Σύμφωνα με τον Βίκτωρα Ουγκώ, ακόμη και η πιο σκοτεινή νύχτα θα τελειώσει και ο ήλιος θα ανατείλει πιο λαμπερός.