H ψυχή του «μαρμαρωμένου βασιλιά» στην πρώτη γραμμή του Έβρου!

29/05/2020

Γράφει ο Παναγιώτης Αλιμήσης*

Αποφασιστικότητα, πείσμα, φρόνημα, αίσθηση καθήκοντος, είναι μερικές από τις λέξεις που θα μπορούσαν να νοηματοδοτήσουν τον άθλο που πέτυχαν οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο πριν τρεις μήνες. Ο ηρωισμός, η συνείδηση και ο επαγγελματισμός των Σωμάτων Ασφαλείας στην αντιμετώπιση της υβριδικής απειλής από την Τουρκία, έλαμψαν! Και αυτό δεν είναι υπερβολή, γιατί από κοινού με τον απλό κόσμο, τον διπλανό άνθρωπο δηλαδή, πέτυχαν συλλογικά μια αποφασιστική νίκη έναντι της νέο-οθωμανικής αλαζονείας.

Όπως όλα δείχνουν, η Άγκυρα, θα επιχειρήσει δεύτερο γύρο στον Έβρο, ενώ δεν αποκλείεται να πράξει το ίδιο και στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση στέλνει δυνάμεις στην περιοχή έχοντας ως στόχο τόσο να αποτρέψει μια επανάληψη των γεγονότων του Φεβρουαρίου, όσο και να διαμηνύσει στην Τουρκία ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι εκεί. Όμως η παραπάνω πολιτική, αν και σωστή (και αυτονόητη αφού έπρεπε να είχε εφαρμοστεί χρόνια πριν), δεν αρκεί από μόνη της να αποτρέψει την καλπάζουσα τουρκική επεκτατική βουλιμία.

Χρειάζεται επανατοποθέτηση της χώρας στον αναδυόμενο, μετα-κορωνοϊού κόσμο. Μια επανατοποθέτηση στον γεωπολιτικό χώρο με ταυτόχρονη προσπάθεια εφαρμογής αυτόφωτης εξωτερικής πολιτικής με ρεαλισμό. Οι παντός είδους ιδεοληψίες που μολύνουν τις τελευταίες δεκαετίες την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο, καθώς και ο παρασιτικός τρόπος ζωής, «κατέρρευσαν» πανηγυρικά ως χάρτινος πύργος, το δίμηνο του εγκλεισμού μας εξαιτίας του κορωνοϊού. Το μαύρο τοπίο της παγκοσμιοποιημένης θαλπωρής μας, τραντάχθηκε συθέμελα… Ώρα λοιπόν να αντικρίσουμε το μέλλον ως έθνος (λαός, πολιτικό σύστημα) αντλώντας δύναμη από το παρελθόν.

Αφορμή για το σημερινό μικρό άρθρο είναι η επέτειος, -η μαύρη επέτειος για την ακρίβεια-της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453. Ήταν 29 Μαΐου, όταν ένα αφύλακτο πέρασμα στα τείχη της Βασιλεύουσας (οι απόψεις διίστανται) άνοιγε τον δρόμο στις ορδές του Μωάμεθ, σηματοδοτώντας το τέλος του μεσαιωνικού ελληνισμού και την απαρχή του νεώτερου. Ελπίζουμε ότι άλλη τέτοια αποφράδα μέρα δεν θα επαναληφθεί.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στον Έβρο βρίσκονται στρατιώτες και αστυνομικοί έτοιμοι να απαντήσουν ανάλογα, αν χρειαστεί, σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση. Εάν σταθούμε συλλογικά στο ύψος των περιστάσεων και αντιδράσουμε με θάρρος όπως ο «μαρμαρωμένος βασιλιάς» μας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πριν από 567 χρόνια, μόνο έτσι θα αποτρέψουμε νέες Αλώσεις!

*Ο Παναγιώτης Αλιμήσης είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο London Metropolitan της Μεγάλης Βρετανίας.