Χαμόγελα και προσδοκίες για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

19/06/2020

Γράφει ο Παναγιώτης Αλιμήσης

Θετική εξέλιξη είχαμε την Τρίτη 16/6 στο Διοικητήριο Λακωνίας, αφού μετά από πολλά χρόνια έγινε ένα καθοριστικό βήμα για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, παρόντων του Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη, του Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα, καθώς και αρκετών αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπέγραψε το συμφωνητικό ανάθεσης εκπόνησης της οριστικής μελέτης για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ήταν ομολογουμένως μια σημαντική στιγμή, αφού η Περιφερειακή Διοίκηση παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους, έτρεξε το θέμα, παρά τις γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούν διαχρονικά την κρατική μηχανή.

Πλέον, οι απανταχού Λάκωνες θέλουν το έργο να προχωρήσει κανονικά, ώστε το συντομότερο δυνατό οι μπουλντόζες να μπουν στον χώρο του παλιού «ΧΥΜΟΦΙΞ» και να πιάσουν δουλειά. Σίγουρα δεν θα ξεκινήσουν αύριο τα σκαψίματα, ωστόσο, σκοπός είναι να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις που θα βάλουν το έργο πάλι το… ράφι! Αυτό που μένει να ευοδωθεί, όπως άλλωστε τόνισε χθες και ο ίδιος ο κ. Νίκας, είναι η χρηματοδότηση. Συνεπώς, η παρούσα κυβέρνηση, στο μέτρο που της αναλογεί, καλείται να βοηθήσει τις τοπικές αρχές στα επόμενα βήματα, ώστε να τελειώνει το συντομότερο δυνατό και αυτή η παράμετρος.

Το νέο Μουσείο δεν θα είναι μόνο ένα «θησαυροφυλάκιο» μνήμης και ανάδειξης της εθνικής μας κληρονομιάς, αλλά συνάμα, θα αποτελέσει και ένα σημαντικό έργο πολιτισμού για ΟΛΗ την Ελλάδα, όπως πολύ σωστά σημείωσε στη χθεσινή παρέμβασή του ο κ. Βερούτης.

Η Λακωνία, όπως είχαμε θίξει σε παλαιότερο άρθρο στην Apela.gr, έχει ως πραγματικό «μαύρο χρυσό» τις αρχαιότητές της. Χωρίς υπερβολή, ο τοπικός αρχαιολογικός μας πλούτος μπορεί να επιφέρει, μεταξύ άλλων, τέτοια οικονομικά κέρδη για τον νομό, σε βαθμό που να καλύπτουν μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας. Πέρα από το νέο Μουσείο, υπάρχουν «κρυμμένες» αρχαιότητες που αξίζουν ανάλογης προβολής. Και φυσικά δεν μιλάμε αποκλειστικά για μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά για μικρά ιερά, βωμούς, μεσαιωνικά κτίσματα και γέφυρες, «κρυμμένα» σε απρόσιτα μέρη ανάμεσα σε… βάτα. Η ανάδειξη όλων αυτών των αρχαιοτήτων και η «διασύνδεση» μεταξύ τους, θα μεταβάλει τη Λακωνία σε ένα απέραντο αρχαιολογικό πάρκο. Γιατί όχι λοιπόν;