4 πολύτιμα tips για πιο αποδοτική τηλεργασία

02/08/2021

Η τηλεργασία φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στους εργαζόμενους και όχι μόνο στις επιχειρήσεις. Παρά τις απροσδόκητες μεταβολές που συνέβησαν στην καθημερινότητα των ανθρώπων εξαιτίας της πανδημίας, η τηλεργασία μοιάζει πλέον πιο ελκυστική στα «μάτια» των εργαζομένων, που φαίνεται να εξοικειώνονται με το νέο εργασιακό μοντέλο.

Αν σας εξυπηρετεί να εργάζεστε μέσω υπολογιστή και είναι σύμφωνος ο εργοδότης σας (ή αν εκπαιδεύεστε από απόσταση παρακολουθώντας για παράδειγμα, digital marketing σεμιναρια) δείτε παρακάτω, ποιες είναι οι ιδανικές πρακτικές που σας διευκολύνουν να προσαρμοστείτε σε αυτή τη νέα συνθήκη και να απολαύσετε τη θετική της πλευρά.

1/ Δημιουργήστε έναν σαφή χώρο εργασίας στο σπίτι

Η οργάνωση είναι το Α και το Ω για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή απόδοση στη διάρκεια της τηλεργασίας. Εξασφαλίστε για το εργάσιμο ωράριό σας από το σπίτι ένα δωμάτιο «γραφείο» όπου θα τοποθετήσετε τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό (λειτουργικό υπολογιστή, ηχεία, μικρόφωνο, ακουστικά), που χρειάζεστε για το αντικείμενο της εργασίας σας. Φυσικά, χρειάζεται να μεριμνήσετε ώστε το τραπέζι και το κάθισμα να υποστηρίζουν το σώμα σας κατάλληλα έτσι ώστε να έχετε σωστή στάση και διάθεση εργασίας -όχι ύπνου! Ο επαρκής φωτισμός είναι εξίσου σημαντικός και φυσικά η τάξη στον χώρο, καθώς ένα τακτοποιημένο background είναι απαραίτητο σε περιπτώσεις βιντεο-κλήσεων.

2/ Επιμεληθείτε την εμφάνισή σας σαν να πηγαίνετε στο γραφείο

«Ποιο είναι το νόημα;» μπορεί να σκεφτούν πολλοί, ίσως επειδή η πρωινή ετοιμασία συχνά «κλέβει» χρόνο από τον ύπνο. Κι όμως! Το να περιποιείστε τον εαυτό σας ακριβώς με τον τρόπο που θα κάνατε αν πηγαίνατε στο γραφείο, βοηθάει να κρατήσετε θετική την ψυχολογία μας και να διατηρήσετε την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα -άρα και την απόδοση. Προσπαθήστε να διατηρείτε την επαγγελματική εικόνα που αρμόζει στο επάγγελμά σας κάθε φορά που συμμετέχετε σε βιντεο-κλήση. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως το personal branding συνεχίζει να αποτελεί κορυφαία δεξιότητα στην και στο ψηφιακό περιβάλλον εργασίας.

3/ Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα

Αν δεν θέλετε να χάσετε τον έλεγχο του ωραρίου σας και να καταλήξετε να εργάζεστε ασταμάτητα εξαντλώντας τον εαυτό και την ενέργειά σας, πρέπει να θέσετε ένα συγκεκριμένο εργασιακό πρόγραμμα για την από απόσταση απασχόλησή σας. Διατηρήστε τις προκαθορισμένες «ώρες εργασίας» και αυτό να το επικοινωνείτε με έναν εποικοδομητικό τρόπο στους συνεργάτες σας. Εξασφαλίστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κατηγοριοποιώντας τις εργασίες σας ανά προτεραιότητα, θέτοντας φυσικά, κανόνες και υγιή όρια. Παραμείνετε συγκεντρωμένοι στις προγραμματισμένες εργασίες σας και αποφύγετε οτιδήποτε στο περιβάλλον του σπιτιού σας μπορούν να διασπάσουν την προσοχή σας και να σας καθυστερήσουν.

4/ Προετοιμαστείτε για καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης»

Αν εργάζεστε από απόσταση και συμβαίνει να είστε γονέας, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τους συνεργάτες και τους ανωτέρους σας στην περίπτωση που προκύψουν συγκεκριμένες συνθήκες για τη φροντίδα των παιδιών. Μην διστάσετε να ζητήσετε εναλλακτικό πλάνο εργασίας για μερικές φορές που μπορεί να προκύψει κάτι έκτακτο, όπως η ασθένεια του παιδιού. Αν δουλεύατε στο γραφείο, δεν θα ζητούσατε γονεϊκή άδεια για να το φροντίσετε; Το ότι εργάζεστε από το σπίτι δεν σημαίνει ότι χάνετε τα εργασιακά σας δικαιώματα, είναι στο χέρι σαν να είστε συνεπείς στην εργασία σας για να τα απολαμβάνετε όποτε απαιτείται.