11 και 12 Αυγούστου «Η σονάτα του σεληνόφωτος» στο Κάστρο της Μονεμβασίας

04/08/2021

Ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» καλεί για δεύτερη χρονιά το κοινό σε μία γιορτή της Τέχνης, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας συνδέοντας την αρχαία ελληνική παράδοση με το σύγχρονο πολιτισμό.

Τοποθεσίες μεγάλης ιστορικής σημασίας και αρχαιολογικής αξίας φιλοξενούν ένα πλούσιο πρόγραμμα, με 140 δράσεις πολιτισμού σε 66 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφάλειας των θεατών και του προσωπικού.

Κάστρο Μονεμβασίας, Κάτω Πόλη, Πλατεία Χρυσαφίτισσας

11 Αυγούστου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 21.00 &
12 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 21.00

Η σονάτα του σεληνόφωτος

Η Σονάτα του σεληνόφωτος (1956) αποτελεί σταθμό για το έργο του Γιάννη Ρίτσου και την ελληνική ποίηση γενικότερα.

Το συνολικό έργο (κείμενο ζυμωμένο με πρωτότυπα τραγούδια και μουσικά μοτίβα) έχει οδηγό την αισθητική ταυτότητα των Encardia. Η μελοποίηση των στίχων του Ρίτσου άλλοτε ανασύρει μελωδίες και ρυθμούς από τον ιταλικό Νότο και άλλοτε μελωδικές γραμμές της Σονάτας του Μπετόβεν που συνδιαλέγονται με τα πρωτότυπα μουσικά θέματα. Λαϊκά τραγούδια των ελληνόφωνων της Απουλίας έρχονται σαν αναμνήσεις, συνοδεύοντας και όχι επισκιάζοντας τον λόγο, φωτίζοντας τις εικόνες του κειμένου από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Η καλοσχεδιασμένη παρουσία των χορευτών υπογραμμίζει τις εικόνες του ποιήματος και συντελεί στη δημιουργία ενός ονειρικού τοπίου όπου ο λόγος αναπνέει μέσα στη μουσική και μεταμορφώνεται συνεχώς χωρίς να αλλοιώνεται.
 
Συντελεστές
Μουσικές συνθέσεις – Τραγούδια: Μιχάλης Κονταξάκης
Επιμέλεια σκηνοθεσίας: Άννα Θεοδωρίδου
Επιμέλεια κίνησης – Χορογραφία: Δάφνη Σταθάτου
Επιμέλεια ήχου: Πασχάλης Κολέντσης
Επιμέλεια φωτισμού: Γιώργος Πουλίδης
Αφήγηση: Άννα Θεοδωρίδου
Μουσικοί επί σκηνής: Βαγγέλης Παπαγεωργίου (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι), Μιχάλης Κονταξάκης (κιθάρα, τραγούδι), Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι, κρουστά), Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο, φωνητικά), Κώστας Κωνσταντάτος (τραγούδι, μαντολίνο, κρουστά)
Χορευτές επί σκηνής: Δάφνη Σταθάτου, Γιώργος Παπαδόπουλος

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Μέγιστος αριθμός θεατών: 100.

Η προκράτηση θέσεων είναι υποχρεωτική και για την εξασφάλισή τους μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να απευθύνεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://digitalculture.gov.gr/2021/07/i-sonata-tou-selinofotos-encardia-platia-monemvasias/

Σημειώνεται ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α., και τον κανόνα της απόστασης του 1,5 μέτρου για την ασφαλή προσέλευση και παραμονή στο χώρο της εκδήλωσης.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 - 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού