Όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τις αιμορροΐδες

04/08/2021

Η αιμορροϊδοπάθεια ταλαιπωρεί περίπου 1 στους 3 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο και συνιστά μία πολύ συχνή πάθηση της περιοχής του πρωκτού. Πρόκειται για το πρόβλημα υγείας που εντοπίζεται στις αιμορροΐδες, που οι περισσότεροι από εμάς έχουν ακούσει αλλά συνήθως δεν γνωρίζουμε κανέναν που νοσεί.

Αυτό συμβαίνει διότι η αιμορροϊδοπάθεια θεωρείται ταμπού για πολλούς ασθενείς, ενώ συμβαίνει να υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με διάφορα πράγματα που έχουν να κάνουν με τις  αιμορροΐδες.

Δείτε παρακάτω λοιπόν, όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις αιμορροΐδες, ώστε να είστε ενημερωμένοι και να δράσετε καταλλήλως αν υποφέρετε από την πάθηση ή αν υποψιάζεστε πως την έχετε κληρονομήσει.

Τι είναι οι αιμορροΐδες και ποια συμπτώματα προκαλούν

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μικρού μεγέθους αιμοφόρα αγγεία τα οποία υπάρχουν φυσιολογικά στην περιοχή του πρωκτού συνδράμοντας στην σωστή κυκλοφορία του αίματος. Χάρη σε αυτά τα μικρά αγγεία καθίσταται ομαλή η λειτουργία της αφόδευσης αλλά και εφικτή η εγκράτεια των κοπράνων. Όταν ένας ασθενής πάσχει και διαγιγνώσκεται με αιμορροϊδοπάθεια σημαίνει ότι οι αιμορροΐδες συμβαίνει να διατείνονται και πρήζονται, προκαλώντας τις εσωτερικές (1ου ή 2ου βαθμού) ή τις εξωτερικές (3ου ή 4ου βαθμού) αιμορροΐδες.

Στα πρώτα στάδια της νόσου οι αιμορροΐδες μπορεί να δείχνουν φυσιολογικές και να μην προκαλούν συμπτώματα ή να δημιουργούν ήπιες ενοχλήσεις, κυρίως κατά τη χρήση της τουαλέτας ή αμέσως μετά. Στα δύο επόμενα στάδια (τρίτο και τέταρτο) τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα -όπως είναι το οίδημα και ο κνησμός- ενώ ορισμένοι ασθενείς μπορεί να ταλαιπωρούνται από πρόπτωση των αιμορροΐδων.
Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την αιμορροϊδική νόσο επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα του ατόμου, η οποία εκτείνεται τόσο στον καθημερινό του προγραμματισμό, όσο και την εργασία και τις δραστηριότητές του -άρα και την ποιότητα της ζωής του.

Οι μύθοι και τα ταμπού για τις αιμορροΐδες καταρρίπτονται

«Οι πικάντικες τροφές προκαλούν αιμορροΐδες» πιθανώς έχετε ακούσει να λένε πολλοί. Όμως, αυτή η αντίληψη, ότι «φταίνε» δηλαδή το πιπέρι, τα μπαχαρικά και εν γένει τα πικάντικα φαγητά για την αιμορροϊδοπάθεια, είναι μερικώς λανθασμένη, αφού δεν σχετίζονται αυτά τα δύο άμεσα.

«Οι αιμορροΐδες προκαλούνται από την πρωκτική συνεύρεση»; Αυτή η εσφαλμένη γνώμη πιθανώς έχει διαδοθεί για να αποτρέψει τα άτομα (ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικών προτιμήσεων) από τέτοιου είδους συνευρέσεις, διότι βρίσκουν αντίθετους πιστούς ορισμένων θρησκειών και συντηρητικών αντιλήψεων ανθρώπους. Ωστόσο, δεν υπάρχει μελέτη που να παρέχει επαρκείς αποδείξεις ότι προκαλεί αιμορροΐδες, εφόσον φυσικά, ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες σωστής πρακτικής.

«Το να κάθεσαι σε κρύο πεζοδρόμιο βλάπτει τις αιμορροΐδες». Άλλος ένας μύθος για την πάθηση που δεν μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά. Αυτό που πραγματικά πρέπει να αποφεύγετε ωστόσο, αν έχετε τάση να εμφανίσετε αιμορροϊδοπάθεια ή αντιμετωπίζετε ήδη, είναι η καθιστική ζωή.

«Οι αιμορροΐδες είναι πάθηση για ηλικιωμένα άτομα». Μια μικρή δόση αλήθειας εντοπίζεται σε αυτή την παραδοχή. Όντως, οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αυτές, λόγω της εξασθένησης των τοιχωμάτων του ορθού με την πάροδο της ηλικίας. Όμως, δεν αποκλείονται και οι νεότεροι -αφού μάλιστα πολλές έγκυες εμφανίζουν πρόβλημα στις αιμορροϊδες.