Συμπτώματα φλεβικών παθήσεων: πώς να τα αντιμετωπίσετε το καλοκαίρι

05/08/2021

Το καλοκαίρι συνιστά μια περίοδο που για τους περισσότερους ανθρώπους -ακόμη και αν βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στο κλεινόν άστυ- χαρακτηρίζεται από περισσότερη χαλάρωση και βελτιωμένη ψυχική διάθεση. Ωστόσο, ο ζεστός καιρός δεν επιδρά ευεργετικά σε όλους καθώς ορισμένοι συνάνθρωποί μας που υποφέρουν από φλεβικά προβλήματα (όπως είναι οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί), βιώνουν συχνά επώδυνα συμπτώματα.

Αν συμβαίνει να είστε ένας από αυτούς, δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε ώστε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα των φλεβικών παθήσεων αποτελεσματικά στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τα φλεβικά προβλήματα το καλοκαίρι

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες που συχνά συνυπάρχουν στα κάτω άκρα των ασθενών με φλεβικά προβλήματα, συμβαίνει να επηρεάζονται από τις συνθήκες που επικρατούν ανά εποχή, με το καλοκαίρι -που συνοδεύεται από πολλή ζέστη- να συνιστά τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Πολλοί ασθενείς με φλεβικά προβλήματα τεινουν να παρατηρούν ολοένα και εντονότερα συμπτώματα από την άνοιξη και μετά, με τις ενοχλήσεις αυτές να γίνονται εντονότερες με τη ζέστη του καλοκαιριού. Γι αυτό συμβαίνει να αναβάλλουν τις δραστηριότητές τους, υποβαθμίζοντας σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής τους.

Αντ’ αυτού, όσοι ταλαιπωρούνται από κιρσούς και ευρυαγγείες χρειάζεται να υιοθετήσουν ορισμένες υγιεινές συνήθειες που αποδεδειγμένα βελτιώνουν την κατάσταση των φλεβών στη διάρκεια του έτους και πιο πολύ το καλοκαίρι -οπότε οι ρυθμοί της ζωής είναι πιο χαλαροί.

Αν επιδιώκετε να ανακουφιστείτε από τις ενοχλήσεις τις φλεβικής νόσου συστήνεται να επισκέπτεστε την παραλία και να απολαμβάνετε τη θάλασσα, κάνοντας κολύμπι. Η χαμηλότερη θερμοκρασία του θαλασσινού νερού συγκριτικά με τη ζέστη που επικρατεί στην ξηρά, βοηθάει στη συστολή των φλεβών και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος. Ποτέ μην ξεχνάτε στην παραλία -αλλά και όσο βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο-  να φοράτε το αντηλιακό σας και να αποφεύγετε το κολύμπι τις ώρες της ζέστης, μεταξύ 12 και 4.

Ακόμη, στη διάρκεια του καλοκαιριού προτείνεται να καταναλώνετε επαρκείς μερίδες σε φρούτα και λαχανικά ώστε να προσλαμβάνετε απαραίτητες βιταμίνες για τον οργανισμό σας -ιδιαίτερα Β, C & Ε- καθώς συμβάλλουν ευεργετικά στη διατήρηση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων. Να θυμάστε ότι η θρεπτική αξία των γευμάτων μπορεί να αποτρέψει ή και να καθυστερήσει την εξέλιξη των ευρυαγγειών και των κιρσών. Μια καθημερινή διατροφή, χωρίς στερήσεις και υπερβολές, στο πλαίσιο της μεσογειακού προτύπου, σίγουρα σας προσφέρει γευστικές απολαύσεις το καλοκαίρι.

Πώς να μειώσετε τα συμπτώματα σε ένα μακρινό ταξίδι

Αν σχεδιάζετε να κάνετε διακοπές και πρόκειται να ταξιδέψετε σε μακρινό προορισμό, να έχετε κατά νου πως όσο χρειάζεται να παραμείνετε σε καθιστή θέση πρέπει να «αποφορτίζετε» το φλεβικό σύστημα του οργανισμού σας. Φροντίστε ώστε να σηκώνεστε σε όρθια στάση και να περπατάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου όσο το δυνατον να μειώνετε τη φλεβική πίεση που δημιουργείται στα πόδια από την καθιστή θέση. Αν έχετε τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας, ίσως για το ταξίδι σας να ενδείκνυται να φορέσετε κάλτσες ελαστικές με διαβαθμισμένη συμπίεση που αποδεδειγμένα ανακουφίζουν από τα συμπτώματα των ευρυαγγειών και των κιρσών. Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται να κάνετε σύντομους περιπάτους που συνδράμουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια και να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία ή και την πολύωρη ακινησία σε καθιστή θέση στην καθημερινότητά σας.